Lodówka jest jednym z najważniejszych sprzętów w kuchni, więc jej wybór nie powinien być przypadkowy. Na rynku jest mnóstwo modeli spośród których często trudno jest postawić na konkretny model. Jakimi kryteriami się kierować przy podejmowaniu decyzji? Jakie aspekty warto brać pod uwagę? Podpowiadamy.

Wybieramy lodówkę wolnostojącą

Mówią, że lodówka stanowi serce kuchni i wiele jest w tym prawdy. To właśnie w niej przechowujemy większość żywności, a w końcu to ona determinuje jakość przygotowywanych z niej potraw. Nie bez znaczenia pozostaje więc kwestia jej odpowiedniego przechowywania, aby jak najdłużej pozostawały świeże. Tu z pomocą przychodzą modele wyposażone w komory zerowe, które zwane są Fresh Zone. Mamy w nich do czynienia z niższą temperaturą niż w pozostałych częściach tego urządzenia. Nie bez znaczenia pozostają także gabaryty naszej przyszłej lodówki, jej kolor oraz kształt. To jeden z pierwszych sprzętów, który rzuca się w oczy po przestąpieniu progów kuchni, więc warto, aby współgrał z nią aranżacyjnie przy jednoczesnym spełnianiu potrzeb.

Rodzaje lodówek

Biorąc pod uwagę funkcjonalność chłodziarki mamy do wyboru jej 5 rodzajów. Wśród nich wymienia się między innymi klasyczne. Należą do niej zazwyczaj małe, które nie wyposażone zostały w zamrażalnik, albo też posiadają jego namiastkę. Do wyboru mamy także lodówko-zamrażarki, co w praktyce oznacza nieco większe modele z systemem chłodzenia oraz zamrażania. Można także postawić na lodówki Side by Side, a więc wersje wyposażone w dwie pary drzwi. Po jednej stronie mamy do czynienia z zamrażalnikiem, natomiast po drugiej z chłodziarką. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że zazwyczaj są to urządzenia o dużych gabarytach stąd też musimy dysponować odpowiednim metrażem. Jeszcze większe są lodówki Multidoor wyposażone w trzy, a nawet cztery pary drzwi.

Klasa energetyczna w lodówkach

Zwracanie uwagi na klasę energetyczną lodówki to nie tylko oszczędność w postaci zmniejszenia rachunków za prąd, ale także troska o środowisko naturalne. Nie bez znaczenia jest tutaj podział, bo mamy do czynienia aż z 7 klasami: D, C, B, A, A+, A++ oraz A+++.. Jeśli chcemy postawić na największą efektywność skupmy się na lodówce o klasie A++ albo A+++.

Kupując lodówkę miejmy także na uwadze to, od jakiego producenta pochodzi. Ważne jest to, aby firma cieszyła się dobrą renomą, jak również opiniami klientów. Nie bez znaczenia pozostaje także kwestia naszego budżetu, jednak przy założeniu, że sprzęt ma nam posłużyć na lata, koniecznie postawmy na wysoką jakość. Na niej naprawdę oszczędzanie nie jest opłacalne.