Branża hotelarska jest w dzisiejszych czasach tak rozwinięta, że sama dobra lokalizacja czy elegancki wystrój nie wystarczą, by zainteresować potencjalnych klientów. Goście coraz większą uwagę przykładają również do tego, w jaki sposób mogą spędzić wolny czas bez opuszczania hotelu. Jedną z atrakcji może być na przykład możliwość spędzenia wieczoru w gronie rodziny czy znajomych przy grillu. Jakie grille sprawdzą się w takim zastosowaniu?

Jaki grill dla hotelu?

Hotele, pensjonaty, domy wczasowe i agroturystyczne oraz inne obiekty noclegowe, które myślą o stworzeniu swoim gościom możliwości spędzenia wieczoru przy grillu, powinny zadbać o odpowiedni dobór sprzętu. Należy pamiętać, że w sezonie letnim grill może być wykorzystywany bardzo intensywnie – dlatego nie może to być urządzenie niskiej jakości i tanie. Jakie warunki powinien spełniać solidny grill dla biznesu?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość materiałów. Korpus grilla powinien być wykonany z grubej blachy stalowej, najlepiej ze stali kotłowej. Dlaczego? Ponieważ materiał ten jest w stanie dobrze utrzymywać temperaturę, a także jest odporny na różnego rodzaju uszkodzenia. Ważne jest również by ruszt wykonano ze stali nierdzewnej, gdyż dobrze znosi ona wysokie temperatury i kontakt ze związkami chemicznymi zawartymi w dymie czy w żywności. Dobry ruszt nie niszczeje, nie koroduje i łatwo utrzymać go w czystości, co jest bardzo ważne z punktu widzenia bezpieczeństwa sanitarnego.

Dużą rolę odgrywa również konstrukcja grilla, która wpływa na jakość przygotowywanych potraw, a także wydajność pieczenia i jego bezpieczeństwo. Wysokiej jakości grille – takie jak te dostępne w ofercie marki Smoker – posiada oddzielne komory na ruszt i palenisko, co znacznie usprawnia obsługę. Zamykane klapami i oddzielone od siebie ruchomymi szybrami komory pozwalają precyzyjnie kontrolować temperaturę obróbki, dzięki czemu mogą z nich z łatwością korzystać amatorzy, jak i osoby posiadające większe doświadczenie w grillowaniu potraw.

Jaki model wybrać?

Marka Smoker posiada w swojej ofercie szeroki wybór grilli, które sprawdzą się w branży hotelarskiej – nalezą do tej grupy między innymi grillo-wędzarnia King, King K-600 czy Mac & Ivic. Wybór konkretnego rozwiązania powinien być uzależniony między innymi od tego w jaki sposób ma być używany grill. Jeśli szukamy sprzętu, z którego będą mogli w dowolnym czasie korzystać goście, odpowiednim wyborem będą modele o mniejszych rozmiarach. Jeśli jednak grill ma być wykorzystany do obsługi dużej imprezy na świeżym powietrzu, lepiej sprawdzą się modele o większych paleniskach i wyższej wydajności.