Tradycyjne, polskie Święta Bożego Narodzenia to suto zastawiony stół. W niektórych domach gotowane są potrawy, które podaje się tylko raz w roku, dlatego trudno oprzeć się tym wszystkim wspaniałościom, gdy w dodatku mama czy babcia dopinguje: „Jedz, bo się zmarnuje!”. Dietetyk Natalia Chybzińska z firmy Kukuła Healthy Food podpowiada  m. in. jak radzić sobie ze świątecznym przejedzeniem.

Uczucie ciężkości, zgaga, niestrawność to typowe dolegliwości, które towarzyszą nam podczas świąt, co robić by je zminimalizować, a najlepiej nie mieć żadnych dolegliwości?

– Podczas przygotowań do Świąt, a także podczas samych Świąt Bożego Narodzenia pamiętajmy przede wszystkim o regularnych posiłkach. W natłoku przedświątecznych obowiązków często zapominamy o podstawowych czynnościach, jak zjedzenie śniadania, czy wypicie szklanki wody. Nieregularne jedzenie, czy nieodpowiednie nawodnienie organizmu może powodować uczucia pustki w żołądku, osłabienie, ból brzucha, a nawet zaparcia. Aby tego uniknąć postarajmy się zadbać o wspomniane szczegóły. Jeśli jednak podczas Świąt chcemy spróbować wszystkich przygotowanych przysmaków warto, by były to małe porcje i bez kalorycznych dodatków, bo nawet próbując wszystkiego po symbolicznej 1 łyżce, najczęściej i tak dzienny bilans przekracza kaloryczne normy. Unikajmy ciężkostrawnych, smażonych potraw. Ryby i mięsa najlepiej jest upiec lub ugotować na parze, pierogi powinny być ugotowane w wodzie i podawane bez okrasy, czy dodatkowego podsmażania. Przygotowując potrawy świąteczne pamiętajmy, by było w nich dużo warzyw i produktów pełnoziarnistych. by w ten sposób ograniczyć nadmiar tłuszczu. Unikajmy również pustych kalorii w napojach, a więc soków i napojów gazowanych. Dla naszego organizmu najlepsze będą woda, herbata bez cukru i napary ziołowe. Pamiętajmy również że, dobrym rozwiązaniem większości dolegliwości pokarmowych związanych ze spożyciem świątecznych potraw będzie 3-4 godzinny odpoczynek pomiędzy posiłkami oraz rodzinny spacer. – Natalia Chybzińska, dietetyk Kukuła Healthy Food

Jak przyspieszyć proces trawienia?

– Polecam rożnego rodzaju zioła i przyprawy, którymi warto wzbogacać przygotowywane dania. Ważne jest tez prawidłowe nawodnienie. Warto pić przede wszystkim wodę. Można ją wzbogacić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub przyprawami przyspieszającymi trawienie. Polecam również napary ziołowe, przede wszystkim te z mięty pieprzowej, rumianku, czy kopru włoskiego. – Natalia Chybzińska, dietetyk Kukuła Healthy Food

Świąteczne przyprawy ułatwiające trawienie to:

  • Cynamon – ma korzystny wpływ na procesy trawienne oraz przyspieszenie metabolizmu, dodatkowo obniża cholesterol oraz poziom glukozy we krwi.
  • Imbir – zawarty w nim gingerol wykazuje podobny wpływ na procesy trawienne co kapsaicyna zawarta w papryczce chili.  Dzięki właściwościom pobudzającym motorykę przewodu pokarmowego oraz zwiększającym ilość produkowanej żółci może w korzystny sposób wpłynąć na metabolizm.
  • Chilli: zawarta w niej kapsaicyna powoduje pobudzenie przemiany materii poprzez zwiększenie wydatkowanej energii w postaci ciepła.

– Mimo stosowania ziół i przypraw polepszających trawienie należy pamiętać, że podstawowymi czynnikami wykazującymi pozytywny wpływ na metabolizm organizmu jest systematyczność spożywania posiłków, picie ok. 1.5 litra wody dziennie oraz dbanie o regularną aktywność fizyczną. – Natalia Chybzińska, dietetyk Kukuła Healthy Food

Jak poradzić sobie ze świąteczną zgagą?

– Zgaga jest jedną z najczęstszych dolegliwości żołądkowych w okresie świątecznym. Mogą ją wywołać między innymi nieregularne posiłki spowodowane natłokiem zadań przedświątecznych, po których nastąpiło obfite spożycie tłustych i ciężkostrawnych potraw, picie gazowanych oraz słodkich napojów, czy też większa niż zwykle ilości spożytego alkoholu. Istnieje wiele sposobów na walkę ze zgagą. Wśród nich jest: picie wywaru z siemienia lnianego lub wody z miodem i odrobiną octu jabłkowego. Zalecane są również herbatki ziołowe np. z imbirem, która ma na celu poprawę procesów trawiennych oraz pozbycie się zgagi. Można również wypić sok warzywny, np. z buraka, marchwi lub świeżego ogórka- mają one odczyn zasadowy dzięki czemu pomogą zredukować objawy zgagi i towarzyszący jej dyskomfort. Inną metodą walki ze zgagą jest podniesienie wezgłowia łóżka 10-15 cm podczas odpoczynku, dzięki czemu zapobiegniemy cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Warto również pamiętać, że jeśli już potrzebujemy się położyć to najlepiej na lewym boku – w tej pozycji enzymy produkowane w trzustce i soki żołądkowe lepiej przepływają przez nasz organizm. – Natalia Chybzińska, dietetyk Kukuła Healthy Food

Czy w Święta da się nie przytyć?

– Zdecydowanie większy wpływ na nasze zdrowie oraz masę ciała mają pozostałe dni w roku niż 3 dni Świąt. Jeśli przez cały rok ciężko pracujemy nad naszą sylwetką oraz zdrowiem, nie zaprzepaścimy tego przez kilka dni świątecznego folgowania. Mimo wszystko, jeśli planujemy zakończyć czas Bożego Narodzenia z taką samą masą ciała, z jaką go rozpoczęliśmy powinniśmy pamiętać o kilku prostych zasadach:

  • Wszystko z umiarem – jeśli na naszym wigilijnym stole zagości 12 potraw i planujemy skosztować wszystkich lub większości z nich to pamiętajmy, aby wybierać małe porcje. W ten sposób istnieje szansa, że zakończymy wigilijną kolację z miłym uczuciem sytości, lecz nie będziemy ociężali.
  • Starajmy się wybierać mniej kaloryczne potrawy oraz omijać ciężkostrawne, smażone na głębokim tłuszczu lub nim polane dania. Oszczędzimy sobie w ten sposób dodatkowych kalorii oraz ewentualnych dolegliwości żołądkowych.
  • Nie zapominajmy o wodzie, ALE unikajmy kolorowych napojów, czy też soków, które stanowią jedynie dodatkowe kalorie. Dobre dla nas będą też lekkie napary herbaciane i ziołowe np. z mięty czy rumianku, które pobudzają trawienie.
  • …i NAJWAŻNIEJSZE – pamiętajmy aby nie spędzić całych Świąt na siedząco. Postarajmy się wyjść
    na spacer z rodziną lub po prostu pobawić się z dziećmi. Jakakolwiek forma aktywności fizycznej
    w tym czasie wpłynie pozytywnie na nasz metabolizm oraz pozwoli spalić kilka kalorii. – Natalia Chybzińska, dietetyk Kukuła Healthy Food

Na co szczególnie powinny zwrócić uwagę w święta osoby na diecie redukcyjnej?

– Niestety staropolska kuchnia nie należy do najzdrowszych: smażone, ciężkostrawne potrawy, ciasta z kremami, sałatki doprawione majonezem oraz alkohol. To wszystko jest bardzo kaloryczne i raczej “niedozwolone” na diecie redukcyjnej.

Oto kilka trików na mniejszą liczbę kalorii na talerzu:

  • Przygotuj tradycyjne posiłki w nieco zdrowszej wersji. Zamień tradycyjne pierogi z mąki pszennej na te przygotowane z mąki pełnoziarnistej. Zamiast karpia smażonego na głębokim oleju, polecam upieczenie w piekarniku – będzie równie pyszny i na pewno dużo zdrowszy. W sałatkach majonez zastąpmy jogurtem – najlepiej sprawdzi się jogurt typu greckiego, który jest gęsty oraz wyrazisty w smaku przez co nada potrawom nowy wyraz.
  • W przypadku gdy „przychodzimy na gotowe”, postarajmy się wybierać posiłki najmniej kaloryczne
    i sięgać po dania, które będą chociaż w zbliżonym stopniu odpowiadały posiłkom na naszej diecie. Postarajmy się skomponować zestaw, który nas nasyci lecz nie sprawi, że będziemy czuć się ciężko lub doprowadzi do powstania dolegliwości pokarmowych. – podpowiada Natalia Chybzińska, dietetyk Kukuła Healthy Food

Poświąteczne i noworoczne diety i detoksy w opinii dietetyka

– Poświąteczne uczucie zgagi i pełności sprawia, że może czas zacząć kolejny rok z nowym postanowieniem, jak np. chęć zadbania o siebie nie tylko od zewnątrz, ale również od środka. Bardzo popularne są tzw. detoksy, które ja osobiście odradzam. Wiele osób myśli, że dzięki kilkudniowej, niekiedy drastycznej, zmianie sposobu odżywiania, np. poprzez spożywanie tylko i wyłącznie soków warzywnych lub owocowych będziemy w stanie pozbyć się wszystkich toksyn nagromadzonych  w naszym organizmie. Niestety jest to niemożliwe i często wiąże się z niebezpiecznymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jako dietetyk zalecam zdrową, dobrze zbilansowaną dietę na bazie gotowanych warzyw, gruboziarnistych kasz oraz dobrej jakości białka z roślin strączkowych, chudych gatunków mięs i ryb oraz wypijanie przynajmniej 1,5 litra wody dziennie. – Natalia Chybzińska, dietetyk Kukuła Healthy Food